donderdag 11 februari 2016

Zaaien van paprika

Dag volgers,
Zoals ik op mijn vorig bericht al zij ga ik het nu over paprika en pepers zaaien hebben.

Ik ga eerst beginnen met het beschrijven van welke soorten die er bestaan bij paprika’s en pepers.

Er bestaan gewone blokpaprika’s, zoete punt paprika’s en terras paprika’s
De gewone blokpaprika ken iedereen dus ga ik daar niet te veel uitleg over geven.
Opbrengst voor de hobby tuinder is minder, zelfs in koepelserre, in een gewone glazen serre opgestookte heb ik geen ervaring. Maar je hebt in ruil wel een typische paprika. De kleuren lopen van groen ( onrijp ), rood, geel, zwart, wit, bruin, oranje,… ja kan  het zo gek niet bedenken. 
Dan heb je ook de zoete punt paprika. Deze groeit sterker kan een goede meter groot worden in de koepelserre. Met relatief veel paprika’s. vooral groene, een min punt maar ik denk dat dat vooral ras gebonden is, is dat ze groen een beetje  bitterder zijn dan de gewone groene blokpaprika. Maar de groei en opbrengst wel eens waar meer. Wel meer groene dan rode punt paprika’s dan misschien een nadeel. Ik geef ondanks dat nadeel toch de voorkeur aan deze paprika soort.
Dan hebben we ook nog de terras paprika’s deze planten worden niet groot en kunnen zeer goed in pot gekweekt worden! Deze soort is ook een stuk kleinen maar de paprika’s deze zijn vooral rood, naar mijn weten bestaan er geen andere kleuren.
De Pepers zijn heel hete pepers hier bestaan ook verschillende vormen en kleuren van. Deze heetheid wordt bepaald door de Scovilleschaal. En gaat van 0 tot 16 000 000 hoe hoger hoe heter! De gewone Tabascosaus heeft bv een schaal van 2500 tot 5000.
Nu dat we de soorten besproken hebben kunnen we overgaan naar hoe je paprika in mijn ogen het best zaait.

Benodigd heden voor het zaaien:


  1.       Potgrond, ik geef de voorkeur aan bio potgrond omdat deze beter voor het milieu is. En ook voeding voor 100dagen bevat. Zelf ben ik ook grote voorstander van bio dus daarom ook bio potgrond. Ik koop ook bio zaden maar nog niet alles, later daar meer uitleg over.
  2.         Plastiek bloempotjes, isomo bakjes, plastiek bakjes,…Ik zelf gebruik P9 potjes 
  3.       ( zin zwarte potjes van 10/9/9 cm  h,b,l  die kun je gemakkelijk wegzetten.
  4.        Verwarmingsmatje, paprika’s hebben veel warmte nodig.
  5.        Eventueel kweekbak zodat de potgrond niet te snel kan uitdrogen en de temperatuur hoog genoeg blijft
  6.         Water
  7.       Rijnzand
  8.           En zaad, van de rassen dat je wil zaaien. Bij mij was dat peper Ajoema-type Gambia, zoete punt paprika Corno di Toro Rosso en peper Spaanse lange rode.












Werkwijze van het zaaien:

  • Vul het potje of zaaibakje met potgrond. 



  • Duw de grond aan, kan bv zijn door een ander potje te gebruiken of gewoon met je handen. Duw het niet te hart aan! 

  • Als je ongeveer 1 tot 0.5 cm overhoud is het goed.

  • Verdeel nu de zaadjes, in een p9 pot leg ik 9 zaadjes dan staan ze niet te dicht op elkaar en kan je ze later gemakkelijk verspenen. 

  • Belangrijk! Vergeet niet om een etiket te geven! Zodat je nog weet wat je gezaaid hebt.

  • Zet ze in een bakje. Of als je ze er rechtstreeks in het bakje gezaaid heb dan niet. Eventueel met een bevloeiingsdoek.


  • Vul op met gewoon rijnzand of eventueel met aarde.


  • Geef water, maar pas op dat er niet te veel potgrond naar boven komt. Eventueel kun je ook wit zand gebruiken.


  • Zet ze op een bodemverwarmingsmatje ( is aangewezen omwille van de hoge  kiemtemperatuur ).





  • Deksel er op.


  • Schuifjes dicht ( temperatuur moet hoog genoeg zijn ).

  • 2 uur later heb je al damp er in en vocht dus is de temperatuur goed aan het komen


  • 10 dagen later als het goed gaat zie je de eerste kiemplantjes, de kieming duurt normaalgezien 14 dagen kan ook nog iets langer duren maar niet langer dan 3 weken ( altijd uitzondering mogelijk ) na 1 maand verspeen ik ze naar elk apart naar een p9 potje.

Dit is dus het zaaien van paprika.

veel teelt genot,

Wouters tuinweetjes











zondag 17 januari 2016

Beschermen van planten

Dag volgers,

Zoals jullie al weten gaat het een weekje koud zijn met 's nachts temperaturen van ongeveer -5°c tot -10°c. Daarom is het belangrijk om je planten goed te beschermen tegen de vorst. maar hoe moet je dat doen in dit artikel meer uitleg. Zowel over de vorst gevoelige soorten ( kruiden, fruit, groenten en een paar vaste planten).


Eerst en vooral de planten:

  • Rozemarijn ( zeker in pot! )
  • Keukenlaurier ( zeker in pot! )
  • Kumquat ( zowel pot als volle grond )
  • Kolen ( met name: rode, witte en savooikool ), ( bloemkool en broccoli zijn normaal gezien reeds geoogst). 
  • Lavendel
  • Selder en knolselder 
  • Artisjok

Ook planten in pot zijn veel vorst gevoeliger dan in de vollegrond, maar pas op! Het heeft de voorbije dagen veel geregend dus niet alle planten kunnen tegen zoveel water dus de wortels rotten rapper plus de vorst er op is niet goed voor de planten, maakt ze een stuk gevoeliger voor de vorst! Het zou beter geweest zijn moest er een sneeuwlaagje liggen van een aantal cm want dat isoleerde de grond zodat het onder de sneeuw veel minder koud is. 

Wat is nu juist het probleem? 
Door dat de grond of de planten in pot de kluit of wortel bevriest kan de plant geen water opnemen. Vooral bij wintergroene planten is dat nogal eens een probleem, omdat deze planten ook tijdens de winter water verdampen. Dus als de plant water verdamp en hij kan geen nieuw water opnemen, dan droogt de plant helemaal uit, nog erger is dit als er wind staat want dan wordt het waterlaagje dat juist boven de plant hangt na verdamping weggeblazen en verdampt op die manier meer water.  dus de kunst is om te zorgen dat de kluit niet bevries.

Hoe doe je dat nu het best?
Als je planten in een pot zitten zoals bv: Keukenlaurier, dan kun je die heel gemakkelijk ergens binnen zetten. Best is voor wintergroene planten om ze ergens te zetten waar er nog genoeg licht is, dus best geen kelder ofzo. best is een garage met een venster, omdat er daar voor die paar dagen genoeg licht doorschijnt.  De meest ideale temperatuur is tussen de 5°c a 10°c. Warmer kan er voor zorgen dat ze terug in groei komen! Vergeet als ze langere tijd binnen staan om ze ook af en toe water te geven! De kluit mag iets droger aanvoelen maar niet kurkdroog! Eventueel kan je ze ook nog in je serre zetten, hier is genoeg licht maar wel vorst mogelijk eventueel ingraven of verwarmen. Het voordeel is dat er geen wind is zodanig dat ze sowieso beter tegen de vorst kunnen. Waar je  ze nog kan zetten maar is niet de beste keuze is in je tuinhuis. Meestal is het daar te donker en ook vrij koud meestal nog iets kouder dan in de serre. omdat de serre rapper opwarmt als de zon er op zit en het tuinhuis niet. Je kan ook nog je platen inwikkelen in noppenfolie maar daar ben ik echt geen voorstander van! Meer kans op rotten en beschimmelen van planten, ze krijgen geen lucht e zuurstof! Je kan ook speciale vliesdoek gebruiken das al veel veter maar vergeet deze ook niet terug te verwijderen als het warmer wordt, ze gaan rapper uitlopen als het warmer wordt. Het zelfde geld ook met platen die in de serre staan! Dat is het stukje over planten in pot.

Hoe doe je dat nu met de planten die in de volle grond staan?
Das iets gemakkelijker en minder omslachtig! Bij de planten in volle grond is het de bedoeling dat je de wortels beschermt tegen vors, ook soms de bladeren. Je kan dit onder anderen doen door in de herfst een  dikke laag bladeren te leggen zo een 10cm tot 15cm dik. Ook kan je een laag stro leggen. Of een laag compost. Als je de plant zelf ook wil beschermen kan je ook altijd vliesdoek spannen. Zorgt voor een graad of 2 stijging. bij de planten die ook het blad moet beschermt worden is het best om een stuk afsluitingsdraad rond te zetten of kippengaas en daar een paar takken in te leggen voor de luchtigheid en daar dan bladeren tussen en over te doen, vergeet dit echter niet weg te halen zodra het warmer wordt! Ook bij het aanbrengen van een vliesdoek! Dat is het meest eenvoudige manier om je planten te beschermen tijdens de vorst. 

Vergeet ook niet je tuinslang te ontwateren en je kraan leeg te laten lopen! zodanig dat er geen barsten komen in je tuinslang en ook dat je kraan niet kan barsten. 

Het volgende bericht zal waarschijnlijk over paprika zaaien zijn.

Veel Plezier, 
Wouters Tuinweetjes 


dinsdag 5 januari 2016

Mijn eerste Blog.


Gegroet allemaal,

Ik wou in 2016 wat zots proberen en dat is een blog starten...

Ik ben van opleiding tuinbouwer dus als hobby kweek ik wat groenten en planten en kijk ik hoe ik ze het gemakkelijkst kan laten groeien en bloeien. Maar ook bijvoorbeeld hoe je ze het gemakkelijkst stekt of wanneer je ze het best stekt. Ook over enten zal ik het wel eens hebben, of over het zaaien zowel over mijn bevindingen als over wat je best wel of best niet doet. Ook zal ik proberen interessante moestuin weetje te geven over zowel kleinfruit, appels, peren, ... als groenten en kruiden.


Ik hoop dat jullie heel veel plezier aan mijn blog zullen beleven!


Groeten, Wouters tuinweetjes